April 3, 2013

IJsheiligen

In het weekend van de IJsheiligen gaan de binnen opgekweekte zaailingen die niet tegen vorst kunnen naar buiten. Op zaterdag 11 mei ben je van harte welkom om mee te komen uit planten.

de ijsheiligen

IJsheiligen is een begrip uit de volksweerkunde. De IJsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius die hun naamdagen vieren op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei. De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan veel schade aanrichten. Het is een algemeen bekend gegeven dat je pas na IJsheiligen kan beginnen met het planten in de volle grond. Na half mei neemt de kans op vorst sterk af. De IJsheiligen markeren de overgang naar een meer zomers periode. (Bron: Wereld Feesten Almanak) EW

gemeten vorstvrije dagen in de Bilt

May 11, 2013

IJsheiligen: plantdag

Op zaterdag 11 mei was het IJsheiligen. Gewoonlijk begin je vanaf die tijd de zomer te voelen. Het is onwaarschijnlijk dat er nachtvorst optreed na 11 mei ... het kan natuurlijk wel erg regenen. En dat deed het zaterdag. Met een groepje dappere tuinders zijn de voorgekweekte planten in de tuin gezet. Pompoenen, courgettes, tomaten, verschillende kruiden en peulvruchten. We hebben aardappels en plantuitjes gepoot. De kas bood onderdak tijdens de zwaarste regenbuien en met een kop koffie en een koek hielden we moed.

foto: Cecile Reijnders De tuin gezien vanaf het appartementencomplex Radboutstate.

Ester geeft aan wat waar geplant kan worden. De kas als uitvalsbasis blijkt heel fijn. Zeker in weer en wind. Het is er heerlijk warm.

aardbeien planten

Plantuitjes zetten in de stromende regen. We hebben nu een boel poncho's voor een ieder die de regen wil trotseren.

May 15, 2015

Plantgoed van Hermi voor de Plantdag van 16 mei

De volkstuin van Hermi vlakbij Rotterdam Airport. Een bijzonder complex met relatief veel kassen waarin geteeld wordt.

15 mei - Rotterdam. Vanochtend op de fantastische volkstuin van Hermi biologische en buiten opgekweekte stekjes gehaald. Vier soorten tomaten: Sungold (8), Choco Rosso (4), Green Grape die geel groen afrijpt (44) en Red Grape Sugar Plum. Allemaal struiktomaten die het goed doen op het dak. Verder kruiden: dille, koriander, Japanse peterselie en Amsterdamse snijpeterselie. Bij wijze van proef: Een watermeloen die kleine vruchten geeft, 4 augurken, en 10 kleine stekjes van de soja boon die mooi klein blijft en hopelijk heerlijke boontjes geeft. Morgen gaan ze de volle grond in.

De koude kas op de volkstuin. Hier wordt gekweekt voor Rotterdam Zaait! dat volgende week zaterdag in Rotterdam georganiseerd wordt.

Op de foto lijken alle tomaten planten nog erg veel op elkaar. Labelen dus: Vier soorten tomaten: Sungold (8), Choco Rosso (4), Green Grape die geel groen afrijpt (44) en Red Grape Sugar Plum.

Deze collectie is wat makkelijker te onderscheiden: van linksboven naar rechtsonder: 4 potjes augurken, 1 potje met 2 watermeloenen, 1 potje met Japanse peterselie, 10 kleine stekjes van de soja boon, dille, koriander en Amsterdamse snijpeterselie

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek