April 12, 2013

Werkvloer in uitvoering

Vandaag hebben we de werkvloer van de TuinFabriek aangelegd. 185 tegels van 50x50cm zijn opnieuw gepositioneerd om de tuinproduktielijn op te starten. Een snelle berekening laat zien dat we in een dag zo'n 9000 kg verplaatst hebben! Bij het aanleggen van groene daken is de belastbaarheid van het dak belangrijk. Inmiddels is het plan door de constructeur goedgekeurd. Zware onderdelen krijgen bokken als onderstel die de druk op het dak over een groter oppervlak verdelen. Een deel van het grind wordt verplaatst om zo extra kilo's grond te maken.

Weghalen grind van het dak ...

om plaats te maken voor tegels waarover gelopen mag worden.

Na 7 uur buffelen is de werkvloer klaar.

Plek waar de compostmachines geplaatst worden.

April 19, 2013

Kas geplaatst

Vandaag is de foliekas geplaatst. Het is een hele lichte constructie opgebouwd uit houten frames met versterkte folie er op gespannen. De dakramen gaan automatisch open en dicht. Toch is er geen electriciteit nodig. In de veer, die ervoor zorgt dat het raam open en dicht gaat, zit een stof die uitzet als het warm wordt en krimpt bij koude. De regen die op het dak valt wordt deels opgevangen en in een regenton opgeslagen.

De folie-kas is geplaatst.

Interieur kas. Nu nog leeg ...

Regenwater oogsten op het dak van de folie-kas.

May 9, 2013

Rijplaten

Onder het grind van het dak blijkt niet gelijk het betonnen dak te liggen. Er liggen schuimplaten tussen die de puntbelasting van een palletwagen niet aankunnen. Om dat te ondervangen zijn hele dunne platen neergelegd die de druk goed spreiden. Het lijkt wel een polderlandschap met sloten.

Water? of rijplaten.

June 22, 2013

De vlag is gehesen

Geen fabriek zonder een wapperende vlag. Het duurde even maar de vlag is alsnog aangekomen en gehesen.

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek