June 22, 2013

Artikel in Kunstbeeld

(...) Men zou bijna vergeten wat de functionele gebruikswaarde is van dakterrassen. Door er een moestuin van te maken levert de lege ruimte een aangenaam groen beeld op, maar het draagt ook bij aan de bevordering van het leefgebied van de bewoners in en om de Hoog Catharijne en het kantoorpersoneel. Samen bundelen ze de krachten om de zelfvoorzienende daktuin, De Tuinfabriek, draaiende te houden waarbij het afval uit de Hoog Catharijne als compost gebruikt zal worden. (...)

Link naar Kunstbeeld

Blijkbaar verwarrend ... de proeftuin die de bewoners in 2012 samen met Corio aangelegd hebben is aangezien voor de Tuinfabriek. De foto is van Elaine Leidsman.

June 28, 2013

Artikel in Trendbeheer

(...) Ester van de Wiel heeft een zelfvoorzienende Tuinfabriek gemaakt op het normaal voor publiek afgesloten dakterras. Compost van de bedrijven van HC, schoolkinderen, bewoners, kippen en bijen houden de moestuin in stand en gebruiken wat ze willen. Wie wil er tegenwoordig niet alles in eigen handen houden, economisch, technisch en individueel gezien. Waarom zouden we niet weer terug gaan in de tijd, de economie herwaarderen en er mogelijk een uitwisselingsysteem van maken waarbij geld niet centraal staat?

Zoveel werken in zoveel verschillende disciplines en zoveel concepten die allemaal weer een andere benadering weten te vinden op het fenomeen Hoog Catharijne. (...)

door Jo-Anneke van der Molen

Link naar artikel in Trendbeheer

Foto: Trendbeheer

June 18, 2013

Artikel: Kippetjes op het dak van Hoog Catharijne

Het dak van Hoog Catharijne heeft sinds kort een daktuin met een heus kippenhok. Tijdens de kunstmanifestatie Call of the Mall, van juni tot en met september, kunnen bezoekers een kijkje nemen op het dak.

De daktuin met kippenhok is een intiatief van medewerkers van Corio die vanuit hun kantoor uitkijken op het dak van Hoog Catharijne. Het gaat om een verplaatsbare tuin met banken en tafels en een verplaatsbaar kippenhok.

Bewoners van de flat en medewerkers van de kantoren rondom het dak maken gebruik van de daktuin. Voor de verzorging van de kippen, het gaat om Barnevelder Krielen, is een 'kippenclub' opgericht waar zowel flatbewoners als kantoormedewerkers in zitten. Tijdens Call of the Mall mogen ook kunstliefhebbers een bezoekje brengen aan de kippen.

(deStadUtrecht.nl)

"Iedereen bij ons is verliefd op de kippen in de Tuinfabriek"

link naar Artikel in De stad Utrecht

July 23, 2013

Fotowedstrijd Utrecht Dichtbij

Fotowedstrijd De foto van het werk van Ester van de Wiel is gemaakt door Jeroen Marseille. Ook meedoen aan de fotowedstrijd van Call of the Mall? Maak de komende week een aansprekende foto (minimaal 500 KB en maximaal 3 MB) van het werk IP van Matthew Darbyshire dat te vinden is voor de Albert Heijn in Hoog Catharijne. Mail de foto vóór 27 juli naar foto@callofthemall.nl o.v.v. je naam en telefoonnummer. De winnaar verdient 50 euro en publicatie van zijn foto.

UTRECHT - Op het dak van Hoog Catharijne scharrelt een groepje Barnevelder Krielkippen. Daarnaast staan sla, radijsjes en courgettes uitbundig te groeien. De Tuinfabriek is een oase van groen in het winkelcentrum.

Ontwerper Ester van de Wiel is een van de deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling Call of the Mall in Hoog Catharijne. Braakliggende terreinen, doodlopende straten, ongebruikte hoeken van pleinen en platte daken: dat zijn de plekken in de stad die Van de Wiel tijdelijk in gebruik neemt. Ze onderzoekt, ontwerpt en test er activiteiten die er doorgaans niet plaatsvinden. Zoals een botenbouwersclub, een veldkeuken, een mobiele bierbrouwerij of in dit geval een moestuin. Op het dak naast bioscoop Catharijne, aan de voet van de Radboudveste, creëerde zij een eetbare tuin, compleet met kippen, regenwaterinstallatie, compostmachine en picknicktafels.

Kippenclub
In de jaren 70 was boven het Radboudkwartier een openbare ruimte aangelegd. Een geplaveid plein met bankjes, verlichting en prullenbakken, bedoeld om aangenaam te vertoeven. Maar door de overlast van junks moest het plein worden gesloten. In haar bijdrage aan Call of the Mall heeft Van de Wiel het dak weer openbaar willen maken door er een tuin aan te leggen. ‘Er lag al een tuintje, op initiatief van de bewoners van de Radboudveste, die behoefte hadden aan groenere daken,’ vertelt ze. ‘Daarnaast heb ik een eetbare tuin gemaakt, met groenten en kruiden die groeien in één seizoen. Dingen die je wilt eten bij je lunch, denk aan sla, radijsjes en aardbeitjes, zodat ook omringende bedrijven er iets aan hebben, zoals Corio, en Seats2 Meet.’ Samen met bewoners van de Radboudveste verzorgen zij de tuin, en ook scholen dragen een steentje bij. Albert Heijn levert gft-afval om compost van te maken en een speciale ‘kippenclub’ zorgt voor de Barnevelder Krielen.

De rijpe andijvie, courgettes en tuinbonen zijn voor de mensen die energie in de tuin steken. Er is wel eens een bezoeker die een kropje sla meeneemt, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling. ‘Je moet er wel iets voor doen,’ aldus Van de Wiel. ‘Wie zaait, die oogst!’

Link naar Utrecht Dichtbij

Overzicht van de inzendingen.

Deze inzending geeft een prachtig overzicht van de opbouw van de Tuinfabriek. Het is genomen op de oogstdag van Basisschool de Puntenburg.

July 9, 2013

Pers: Met de kippen het dak op.

De kippen blijken populair bij de pers.

De Tuinfabriek wordt door de pers omschreven als: stadsboerderij, moestuin, buurttuin, cradle to cradle, urban farming ...

July 20, 2013

Afblijven, kunst!

Onder de titel Afblijven, kunst! publiceerde het Mondriaanfonds op 19 juli 2013 een artikel over Call of the Mall. Hieronder een deel. (Klik voor het hele artikel de link onderaan.)

Call of the Mall is jubelend ontvangen in de media. "Utrecht heeft zich op de kaart gezet’", constateerde Trendbeheer. De Telegraaf kopte: Call of the Mall ontregelt winkelen. En volgens NRC Handelsblad maakt de kunstmanifestatie Hoog Catharijne een betere plek. Curator Maaike Lauwaert vindt het een groots compliment.

Expres is gekozen voor de drukste plek van Nederland, dat zich afficheert met fashion, food, freetime, fun. Met 9 miljoen bezoekers per jaar komen hier meer mensen dan bijvoorbeeld op Schiphol. En Corio, eigenaar van Hoog Catharijne, werkt graag mee vertelt Lauwaert. Call of the Mall verhoogt immers "de belevingswaarde" van het winkelcentrum. Kort na de opening werden 30.000 extra bezoekers geteld.

Sommige kunstwerken mogen blijven, zoals De Tuinfabriek van Ester van de Wiel: een zelf voorzienende daktuin waar gft-afval uit winkels wordt verwerkt tot compost en kippen zorgen voor bemesting. Samen met buurtbewoners houdt Van de Wiel de tuin bij. Aanvankelijk zag Corio de tuin vooral als problematisch, vertelt Lauwaert, nu mag-ie blijven wegens succes. Tussen de middag wordt er geluncht en het uitzicht dat het vergroende dak biedt is veel beter. "Soms kun je met een probleem een probleem oplossen."

Link naar site Mondriaanfonds

August 28, 2013

Blog op Artslant

Ester van de Wiel, De Tuinfabriek (The Garden Factory), 2013; Photo: Andrea Alessi.

(...)
At its best, the exhibition makes a familiar place feel new. Either by function or the contingencies of installation, many artworks reveal little-known spaces in ways that make you think differently about Hoog Catharijne and what goes on there. Ascend a private stairwell and find an enclosed rooftop-turned-vegetable-garden courtesy of Ester van de Wiel; visit a forgotten cabaret in pristine 1970s condition to watch a film by Gabriel Lester; or attend a backstage walking tour to discover subsurface locations and temporalities within the mall superstructure. Other projects change how you think about the spaces that everyone knows. Pilvi Takala's "permit-full zone”, for example, designates a normal shopping corridor as place where visitors can do things that would usually require official clearances (the artist applied for as many permits on behalf of visitors as she could).
(...)

Link naar het hele artikel.

September 8, 2013

Food in the Streets

foto: Inge de Boer

Inge de Boer blogt over 'Food in the Streets' en schreef een blogpost over de Tuinfabriek:

It was the best time of the year to do it. Harvest is ready to be picked while outside temperatures are still pleasant. I took some days off, bought all-day train tickets and traveled through the Dutch Randstad to see some of the many urban farming projects realized. Here a report, on facebook the photos.

(...)

Next stop was at Utrecht Central Station, or more specifically the Hoog Catharijne shopping centre which connects the station with the old city center. A weird place and nominated several times as the most ugly place in the country. Also the owner has realized this and decided to initiate a summer full of cultural events. These days cultural events in the Netherlands can’t succeed without some innovative food projects. In this case an urban farm on top of the mall. Not just an urban farm. No, one created by an artist and maintained by the inhabitants from neighboring apartment buildings. Now they both profit; the artist has her caretakers, while the inhabitants can look to and live on a beautiful designed and green (!!) rooftop.

Besides tomatoes, pumpkins, potatoes, zucchini and the like, this garden also left room for The Chickenclub (yes, some two legged ladies walking around in their cage here) and to composing machines. With this making it a more realistic copy of an average daily diet, traditionally composed out of vegetables, grains or potatoes and fish or meat.

During my visit, the garden work had just finished and the neighbors enjoyed a drink, some snacks and a barbecue. It is interesting to see that, while people one floor below hurry to catch trains or get their children from daycare, on this rooftop people relax, enjoy the late summer evenings and where able to create something beautiful out of a space which was ignored for years. Well, done!

(...)

Link naar de blog van Food in the Streets

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek