April 30, 2014

Tuindag

Op vrijdag 25 april hebben we weer gezaaid, gepoot en geplant. De kwetsbare stekjes gaan er pas in nadat de IJsheiligen hun naamdag hebben gevierd. Het begint er weer fijn uit te zien. Lente!

Marij en Willem van de Tuinclub aan het werk.

De kippentractor is weer naar een andere teeltbak gereden die ingezaaid is met mals gras. We gaan zien hoe snel dat ze dit veld verorberd hebben.

Vers gras!

Surfnetters: Dank voor jullie hulp!

May 13, 2015

16 mei: Plantdag na IJsheiligen

Op zaterdag 16 mei vieren we dat de naamdagen van IJsheiligen voorbij zijn. Het markeert het moment dat de kans op nachtvorst voorbij is en de kwetsbare stekjes de volle grond in mogen. Zaterdag gaan we de tomaten, kruiden en sla buiten zetten en wat late aardappels poten. Wil je meewerken in de Tuinfabriek? Steek dan de handen uit de mouwen en kom tussen 12.00 en 17.00 naar het dak van Hoog Catharijne. Wij zorgen voor thee en koffie.

World Expo Milaan
Tijdens onze plantdag op zaterdag 16 mei komt Isabelle Boon fotograferen voor haar serie die getoond wordt op de World Expo Milaan. We hopen op mooi weer en een gezellige middag.

ROUTEBESCHRIJVING
De Tuinfabriek groeit op het dak van het Radboudkwartier. Op het winkelniveau (1e verdieping) van Hoog Catharijne vind je ter hoogte van Superstar, Steps en de Van Haren schoenenwinkel de entree naar P3 Radboudgarage. Volg de groene lijn naar de 2de verdieping. De deur staat open. Entee en deelname is gratis.

RSVP: Laat je even weten of je komt? Hoeft niet maar is wel fijn.

Vorig jaar heeft pastoor Los samen met zuster Lucy de Tuinfabriek ingezegend. Dit jaar geen heilige boontjes of gezegende kipjes ... maar hopen dat dat goed gaat.

Wie zijn de IJsheiligen?
Voordat agenda's en planners onze tijd indeelde in abstracte genummerde dagen werd de tijd gelezen en geïnterpreteerd volgens de heiligenkalender. De opeenvolging naamdagen van de verschillende heiligen gaven aan in welk seizoen we leefden. Het St. Janskruid kreeg de naam van de heilige St. Jan omdat deze plant op zijn naamdag bloeit. Zo is het ook met de IJsheilgen. De vier heiligen St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei en markeren in de volksweerkunde de overgang naar een meer zomerse periode. In het voorjaar, wanneer de gewassen in volle bloei staan, kan late nachtvorst veel schade aanrichten. Om dat te voorkomen worden kwetsbare planten pas na IJsheiligen, wanneer de kans op vorst sterk afgenomen is, in de volle grond gezet.

March 21, 2016

De lente is aangebroken

19 maart 2016 / overzicht

De winter is weer voorbij. Tijd voor voorjaarswerkzaamheden in de Tuinfabriek. Vorige week is de tuin naast de Tuinfabriek weggehaald ter voorbereiding van geplande werkzaamheden aan het ondergelegen winkelcentrum. Jammer. We zullen de uitbreiding missen. Het goede nieuws is dat we veel van het vaste eetbare plantmateriaal hebben kunnen redden. Het plantmateriaal is inmiddels uitgegraven en ingekuild in bakken die we met de vrijkomende grond hebben gevuld. Aanstaande woensdag 23 maart is er een tuinwerkdag gepland van 10.00 tot 12.00 uur waarop we alles gaan uitplanten. Ergens in april organiseren we een zaaidag.

19 maart 2016 / Het uitgegraven en ingekuilde plantmateriaal: aalbessen, rozemarijn en lavendel.

19 maart 2016 / De vier halfvolle bakken zijn gevuld met de vrijkomende grond. Geplant zijn dille, bramen en aalbessen.

19 maart 2016 / De haan Fedor heeft het inmiddels zeer naar zijn zin en loopt een beetje schor kraaiend rond.

Zin om de handen uit de mouwen te steken? Stuur ons een mail: tuinclub@detuinfabriek.org

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek