May 11, 2013

IJsheiligen: plantdag

Op zaterdag 11 mei was het IJsheiligen. Gewoonlijk begin je vanaf die tijd de zomer te voelen. Het is onwaarschijnlijk dat er nachtvorst optreed na 11 mei ... het kan natuurlijk wel erg regenen. En dat deed het zaterdag. Met een groepje dappere tuinders zijn de voorgekweekte planten in de tuin gezet. Pompoenen, courgettes, tomaten, verschillende kruiden en peulvruchten. We hebben aardappels en plantuitjes gepoot. De kas bood onderdak tijdens de zwaarste regenbuien en met een kop koffie en een koek hielden we moed.

foto: Cecile Reijnders De tuin gezien vanaf het appartementencomplex Radboutstate.

Ester geeft aan wat waar geplant kan worden. De kas als uitvalsbasis blijkt heel fijn. Zeker in weer en wind. Het is er heerlijk warm.

aardbeien planten

Plantuitjes zetten in de stromende regen. We hebben nu een boel poncho's voor een ieder die de regen wil trotseren.

May 13, 2015

16 mei: Plantdag na IJsheiligen

Op zaterdag 16 mei vieren we dat de naamdagen van IJsheiligen voorbij zijn. Het markeert het moment dat de kans op nachtvorst voorbij is en de kwetsbare stekjes de volle grond in mogen. Zaterdag gaan we de tomaten, kruiden en sla buiten zetten en wat late aardappels poten. Wil je meewerken in de Tuinfabriek? Steek dan de handen uit de mouwen en kom tussen 12.00 en 17.00 naar het dak van Hoog Catharijne. Wij zorgen voor thee en koffie.

World Expo Milaan
Tijdens onze plantdag op zaterdag 16 mei komt Isabelle Boon fotograferen voor haar serie die getoond wordt op de World Expo Milaan. We hopen op mooi weer en een gezellige middag.

ROUTEBESCHRIJVING
De Tuinfabriek groeit op het dak van het Radboudkwartier. Op het winkelniveau (1e verdieping) van Hoog Catharijne vind je ter hoogte van Superstar, Steps en de Van Haren schoenenwinkel de entree naar P3 Radboudgarage. Volg de groene lijn naar de 2de verdieping. De deur staat open. Entee en deelname is gratis.

RSVP: Laat je even weten of je komt? Hoeft niet maar is wel fijn.

Vorig jaar heeft pastoor Los samen met zuster Lucy de Tuinfabriek ingezegend. Dit jaar geen heilige boontjes of gezegende kipjes ... maar hopen dat dat goed gaat.

Wie zijn de IJsheiligen?
Voordat agenda's en planners onze tijd indeelde in abstracte genummerde dagen werd de tijd gelezen en geĆÆnterpreteerd volgens de heiligenkalender. De opeenvolging naamdagen van de verschillende heiligen gaven aan in welk seizoen we leefden. Het St. Janskruid kreeg de naam van de heilige St. Jan omdat deze plant op zijn naamdag bloeit. Zo is het ook met de IJsheilgen. De vier heiligen St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei en markeren in de volksweerkunde de overgang naar een meer zomerse periode. In het voorjaar, wanneer de gewassen in volle bloei staan, kan late nachtvorst veel schade aanrichten. Om dat te voorkomen worden kwetsbare planten pas na IJsheiligen, wanneer de kans op vorst sterk afgenomen is, in de volle grond gezet.

May 19, 2015

Donderdag 21 mei: extra werkmoment

De plantdag van zaterdag 16 mei was een natte en bewolkte dag ... alle stekjes zijn de grond ingegaan maar de plantuien en pootaardappels nog niet. Er kan nog wat nieuw materiaal gezaaid. De bonen en erwten hebben nog een constuctietje nodig om tegen aan te groeien ... kortom er is nog het een en ander te doen.

De fotografe Isabelle Boon heeft zich zaterdag afgemeld omdat de weersomstandigheden te slecht waren voor een mooie foto serie. Donderdag aanstaande zijn de voorspellingen beter en hebben we een nieuwe afspraak gepland.

Als je zin hebt om mee te werken kan je van 16.30 tot 18.00 uur de handen uit de mouwen steken onder het motto recreƫren is een werkwoord ...

Een regenachtige plantdag ... maar zoals onze stadsimker al optimistisch mailde: Ik hoop dat je tijdens het planten goed weer hebt; zo nu en dan een buitje is verder nu wel nodig.

Monique Janssens, bewoner van de Radboudveste, gaat samen met Fokke en Willem in het weekend de kippen verzorgen en kwam zaterdag even kennismaken.

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek