August 9, 2013

Soep uit de Tuinfabriek

Vrijdag 8 augustus. Het is weer tijd om te oogsten. De Tuinfabriek maakte courgettesoep in een geimproviseerde keuken. Iedereen was welkom om tussen 12.30 tot 13.30 uur het resultaat te proeven.

Courgette oogst: prachtige gele.

Verse munt

Vandaag is een deel van de courgettes geoogst voor de lunch; gele en groene. Verder is de munt ook ruim vooradig. Het recept is van Jamie Oliver. Heerlijk fris. De volgende ingrediënten zijn nodig voor 4 personen:

* 6 lente-uitjes
* 1 kg groene en gele courgettes
* olijfolie
* klontje boter
* ½ citroen
* 8 takjes verse munt
* 1,4 liter biologische groentebouillon
* 5 volle eetlepels zure room
* 150 g vers geraspte cheddar of Goudse kaas

Helaas hebben we geen citroenen in de tuin ... wie weet komt dat nog ooit. De bosuitjes waren eerder al geoogst omdat er zoveel luis op was gekomen dat het een gevaar vormde voor de andere gewassen.

De soep was nog niet klaar. Een mooie aanleiding om even een ronde in de tuin te maken.

Recept

Snijd de lente-uitjes en courgettes in dunne plakjes. Leg ze met een scheutje olijfolie, een klontje boter en een flinke snuf peper en zout in een grote pan op matig tot laag vuur. Rasp er de schil van ½ citroen bij en voeg de blaadjes van 2 of 3 takjes munt toe.

Stoven in boter en olijfolie

Improv keuken

Roer alles goed door elkaar en laat de courgette terwijl je ongeveer om de 5 minuten roert, 40 minuten pruttelen. Houd de temperatuur goed onder controle en let op dat de boel niet aanbrandt. Als de plakjes courgette zo langzaam garen worden ze echt waanzinnig lekker - het geheim van de unieke smaak zit hem in het langzame bakken en de tijd.

Na 40 minuten heb je als het goed is een zacht, groengeel courgetteprutje. Draai het vuur hoger, voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Neem hem van het vuur en roer er 3 eetlepels zure room, de geraspte kaas en het sap van de geraspte halve citroen bij. Voeg de rest van de muntblaadjes toe, maar doe er ook een paar in een kopje koud water voor de garnering.

Pureer de soep tot hij glad is. Proef een hapje, voeg eventueel nog wat peper en zout, munt en citroensap toe, en verdun hem als je hem nog iets te dik vindt met een scheutje water.

In de rij voor de soep.

Er zijn ongeveer 40 kommen soep geserveerd. De eters waren voornamelijk medewerkers uit de omliggende kantoren en een enkele bezoeker die via Call of the Mall de Tuinfabriek kwam bezoeken en blij verrast was met een kommetje soep.

De tafels van de tuinkantine zijn berekend op 12 man per set. Er is plaats voor 24 mensen. Blijkbaar passen er ook 16 man aan één set. Bij maximale bezetting kunnen er 32 man aanschuiven!

Bij een Tuinkantine hoort corvee ... zelf je bestek in de afwasbak leggen en de borden opstapelen.

Volgende week weer!
Dan kookt de Tuinfabriek samen met Patty die de lunches voor Corio personeel verzorgt. We gaan proberen een mooie rode snijbietsoep te maken. Iedereen is vrijdag weer van harte welkom tussen 12.30 en 13.30 uur.

Bring your own drinks.

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek