May 7, 2014

IJsheiligen en Europese Kijkdagen

Ester van de Wiel ontwikkelde als onderdeel van Call of the Mall voor een van de tamelijk onaantrekkelijke daken van het winkelcentrum Hoog Catharijne een geheel zelfvoorzienende daktuin: de Tuinfabriek.

Eten, composteren, zaaien, groeien, oogsten, koken en eten vormen het productieproces van deze fabriek. Bewoners en werknemers binnen Hoog Catharijne maar ook leerlingen werken toegewijd mee in de Tuinfabriek. Daarnaast zijn er wormen, bijen en kippen actief als hoveniers die zich gespecialiseerd hebben in composteren, bestuiven, wieden en schoffelen.

Tijdens de Europese Kijkdagen verwelkomen we iedereen graag in de Tuinfabriek. We openen onze deuren op zondag 11 mei van 11.00 tot 15.00 uur.

Wil je weten hoe de Tuinfabriek werkt en welke producten er gemaakt worden? Steek dan samen met o.a. Ester van de Wiel de handen uit de mouwen en werk zelf mee in de Tuinfabriek: aardappels poten, stekjes uitplanten, pauzeer in de Tuinkantine en volg de cursus stadskippen houden van kippendeskundige Michael Moerman. Verder wordt een rondleiding door een bewoner van Hoog Catharijne verzorgd en is er informatie over de bij als werknemer van de Tuinfabriek.

Michael Moerman met zijn Chabo's

11 mei is de eerste van de vier naamdagen van de IJsheiligen. Het markeert het moment dat de kans op nachtvorst voorbij is en de kwetsbare stekjes de volle grond in mogen. Om 14.40 uur zal de pastoor dit plantjaar inzegenen.

Sint Mamertus heeft zijn naamdag op 11 mei.


De Tuinfabriek heeft meer stekjes geproduceerd dan waarvoor er plaats is. Dus zoekt u nog stekgoed? Of heeft u ook teveel van hetzelfde. Bezoek dan onze stekjesbeurs om te ruilen of te kopen.

Meer informatie op www.detuinfabriek.org.
Schrijf je in voor de cursus Stadskippen houden en mail je naam en telefoonnummer naar info@detuinfabriek.org waarna je meer informatie ontvangt.

Wil je een andere keer komen kijken? De Tuinfabriek is open op dins- en vrijdagen van 10.00 tot 14.00 uur en tijdens bijzondere activiteiten.

foto: Ralph Kämena

De Tuinfabriek wordt financieel ondersteund door Stichting Kunst in het Stationsgebied en Corio Nederland BV.

Je kan Michael moerman volgen op facebook/stadskip

October 7, 2014

Zondag 12 okt zijn we in de ban van de man.

Tijdens de Culturele Zondag op 12 okt van 11.00 tot 15.00 uur zijn we in de ban van de man: De kippenclub gaat op zoek naar hanen.

Op de foto de haan van Michael Moerman.

Ben je ook op zoek naar een tuindier? Kies dan voor kippen. Want kippen eten je afval. Ze wieden en spitten je tuin. Ze maken de stad levendig met hun gekakel en ze trakteren ons op verse eieren. De kippenclub van de Tuinfabriek houdt inmiddels al meer dan een jaar Barnevelder krielen op het dak van Hoog Catharijne. Hennen; geen hanen. De mannen zijn te luidruchtig. Maar de kippen zijn in ban van de man. We gaan op zoek naar hanen voor onze Hanenclub. Kom het dak op, bewonder onze kippen en ga zelf aan de slag door de workshop stadskippen houden te volgen.

WORKSHOP STADSKIPPEN HOUDEN
Kippen-deskundige Michael Moerman geeft een workshop stadskippen houden.
Workshop 1: van 12.00 - 13.00 uur.
Bij genoeg aanmeldingen ook een
Workshop 2: van 14.00 - 15.00 uur.

Schrijf je in en mail je naam en telefoonnummer naar info@detuinfabriek.org
Of kom langs en kijk of er nog plek is.
Workshop Stadskippen houden € 5,00
Entree is gratis.

October 16, 2014

De Hanenclub

Zondag 12 oktober - Michael Moerman, de stadskippenspecialist, gaf een zeer informatieve en amusante workshop stadskippen houden. Nooit geweten dat kuikens ook in vliegtuigen kunnen belanden. Michael Moerman: "De kippen beleven ook allerlei avonturen, bij ons dan. Sommige kuikens gaan in een Duplo vliegtuigje. Dat vinden ze allemaal best ... Daar krijg je wel hele tamme kippen van."

Foto: Joyce Roskamp

Ida Bezemer, lid van onze Utrechtse Kippenclub, voelt aan de sporen van de haan. Messcherp.

Uitleg over het huis en hok waarin de kippen ondergebracht worden. Een luidruchtige haan haal je 's avonds weg bij zijn vrouwen en zet je apart in een goed geluidsgeïsoleerd hok in de schuur ...

De zeer tamme, uiterst geschikte stadskip van Michael: Chabo's. Op de foto de knuffelkip van zijn dochter.

Met de kip op schoot. Deze haan heeft deze zondag zijn laatste workshop beleefd en zal na verleende diensten op tafel van huize Moerman belanden.

Omdat deze Culturele Zondag 'in de ban van de man' was organiseerden we de Hanenclub in de tuinfabriek. Zes prachtige hanen lieten zich van hun mooiste kant zien en horen. Op de foto een van de twee Jersey Giants die Marij Noyons mee bracht. Marij is ook een Kippenclublid van het eerste uur.

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek