April 3, 2013

Bokashi

Bokashi-compost
Een bokashi-emmer is een uit Japan afkomstige, relatief nieuwe manier van compost maken. Elke dag doe je je fijngesneden gft in de emmer en strooi je er een laag bokashi-starter over. Deze bevat micro-organismen (EM genoemd, wat staat voor Effectieve Micro-organismen), die een fermentatieproces op gang brengen. Bokashi-compost is een bodemverbeteraar die planten energie geeft en weerbaar maakt tegen ziekten. Je kunt je emmertje gewoon in de keuken zetten en je kunt er al je keukenafval in doen; zelfs gekookte etensresten zijn geschikt om te composteren. Heb je ook nog een gewone composthoop, dan kun je de bokashi-compost eventueel gebruiken als compostverbeteraar. Bokashi-compost is heel geschikt voor een stadstuin, voor potplanten op terras/balkon en voor de moestuin.

Wil je als bewoners van Hoog Catharijne mee helpen compost te maken? Dan kan je een bokashi-emmertje met aftapkraantje bij de TuinFabriek lenen. Je krijgt er een zak starter van twee kilo bij.

Stuur een mail naar compost@detuinfabriek.org

Bokashi emmer met starter.

Als je bokashi emmer vol is laat je het 2 weken staan zodat alle resten goed fermenteren. Daarna wordt de bokashi-compost ingegraven in de grond waarna het na 2 maanden omgezet is tot aarde.

Van Bokashi-compost naar aarde.

Opbouw Bokashi compost: 1. Gft in kleine stukjes in de emmer. 2. Starter eroverheen strooien. 3. vullen tot emmer vol is. 4. Twee weken laten staan. 5. Ingraven in de grond.

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek