June 21, 2014

Bijennieuws

De stadsimker Jan van de Braendt bij zijn observatiekast tijdens de bijenworkshop op 11 mei 2014. Foto: Aafke Holwerda

Nieuws van onze stadsimker: Afgelopen middag de bijenvolken gecontroleerd; ze bleken veel nectar te halen. Een verstoring vinden ze dan niet leuk; zelf maar één prikje gehad bij het opruimen. Bij zwaaien of wegwuiven komen de bijen naar je toe. Pas als ze verstrikt raken (in haar of baard) willen ze steken: in dat geval eerst (dood)wrijven en dan verwijderen.

Nu de bijen al veel nectar hebben gehaald bleek de kast van de volken al helemaal vol; daarop staat nu de extra honingkamer met tien lege raampjes. In het andere volk heb ik twee lege ramen gehangen voor bouwen (en vullen) van raat. Mogelijk moet daar over aantal dagen ook een extra honingkamer op.
Net als afgelopen middag probeer ik dat te doen op een moment dat weinig of geen andere mensen in de buurt zijn.

Als de linde uitgebloeid is kan na 10-14 dagen honing geoogst worden; dan breekt een periode aan van weinig bloeiende nectarbloemen – juli – en moeten ze mogelijk gevoerd worden (en behandeld worden tegen mijten).

Wat mij betreft blijven ze staan tot verplaatsing van de tuin geregeld is; daarna moeten ze in ieder geval een eind weg gezet worden anders vliegen ze terug naar de oude plek.

June 22, 2014

Bijennieuws

Bijen voelen tijdens de bijenworkshop op 11 mei. foto: Aafke Holwerda

Onze kippenfluisteraar Ida is gestoken door een boze bij.
Over de reactie die optreed nadat je door een bij gestoken bent: Bij de eerste paar keer dat je gestoken wordt reageert lichaam met een algemene afweer die in dichtstbijzijnde klier wordt opgeroepen. Die maakt extra afweercellen aan en geeft een aspecifieke reactie.
Als je vaker gestoken wordt de reactie steeds specifiekere: Er treedt dan immunisatie op waardoor je ongevoeliger wordt voor de stoffen in bijensteek. De zwelling na een steek wordt met name veroorzaakt door het mierenzuur en verdwijnt na paar dagen.

Omdat de bijen op dit moment zeer royaal nectar halen plaatst de imker dinsdag nog een extra honingkamer voor het tweede volk. Dat is een kwestie van paar minuten werk, maar omdat de bijenstal niet afgesloten is zal de imker vooraf iedereen die in de Tuinfabriek rondloopt vooraf even waarschuwen. Als de imker aan het werk is kan je dus beter wat afstand tot de bijenstal houden.

Over 3 weken wordt de honing geoogst en lijkt erop dat het een prima jaar is voor lindebloesemhoning! We kijken al uit naar de proeverij.

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek