January 21, 2015

de tuinfabriek op de Stem van West

Elsbeth Dijkstra in gesprek met Ida Bezemer. foto: Aafke Holwerda

Tijdens het lunchgesprek over stadslandbouw op 5 september 2014 zijn er door Elsbeth Dijkstra geluidsopnames gemaakt voor de Stem van West. Aan het woord zijn Jan Willem van der Schans (stadslandbouwonderzoeker), Daniƫlle Arets (moderator), Ester van de Wiel (ontwerper) en Ida Bezemer (kippenclublid). Zie hieronder de link naar de podcast.

Overal in Utrecht en ook Kanaleneiland zijn kleinschalige, soms tijdelijke moestuineninitiatieven ontstaan. Elsbeth Dijkstra onderzoekt dit nieuwe stadslandbouwfenomeen. De motieven van de tuinders zijn heel divers, maar overal wordt door middel van groente, kruiden en fruit een grotere sociale verbondenheid gekweekt.

Van de kippenclub in de Tuinfabriek op het dak van Hoog Catharijne tot de volkstuinleden in Papendorp die hun groente verbouwen voor de Voedselbank. Ontdek de pompoenen en aardperen tussen de flats in Kanaleneiland en pluk de de eetbare watermunt uit de vijver in Park Transwijk.

In deze uitzending zijn te horen: Ghita van Bergen, Annemarie Voeten en Anne Lotte van Dit Moest!, Ester van de Wiel van De Tuinfabriek, Ton Lathouwers en Peter van Burik van amateur-tuindersvereniging De Hoge Weide, Mariken Heitman en Hans Pijls van Food for Good en Elma Roelvink van Pluk de Stad.

Muziek: Bastiaan van der Vlist

link naar podcast van de Stem van West

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek