June 10, 2014

Volksverhuizing: de bijen zijn gearriveerd.

Stadsimker Jan van de Waerdt: heeft een tweetal volken voor de Tuinfabriek geselecteerd. Voor de bijen is de plaats waar ze komen te staan zeer belangrijk; na verplaatsen gaan ze zich eerst ƭnvliegen. Daarbij oriƫnteren ze zich op nieuwe plaats. De eerste paar dagen zijn er dus veel bijen te zien voor de kasten en gaan de bijen ook op zoek naar nectar. De zoekbijen vliegen overal heen en geven dan in de kast door waar voedsel te halen is; als ze wat vinden richten de bijen zich op die voedselbron en nemen ze de kortste route. Verder kan een volksverhuizing alleen plaatsvinden als de bijen niet meer vliegen en allemaal thuis gekomen zijn. Dat is 's avonds als het donker is. Daarom zijn de bijen afgelopen maandagavond al geplaatst. Naar verwachting gaan volgende week de lindebomen in de buurt van Hoog Catharijne bloeien en kunnen de bijen meteen aan het werk.

De bijenstallen van Jan van de Waerdt.

Ze zijn gearriveerd en staan op de kweektafel van de Tuinfabriek. Die hebben we voorlopig toch niet nodig want alle stekjes staan inmiddels in de teeltbakken.

Bijenstallen zijn bouwconstructies waarin bijenkorven staan opgesteld; vooral die ten behoeve van de winning van honing, maar ook voor de bestuiving van o.a. fruitbomen.

Stadimker Jan van de Waerdt: "Zelf vind ik het wel een grappig experiment om te zien wat de bijen gaan doen."
We zijn benieuwd wat de bijen vinden van het leven bovenop Hoog Catharijne. En we wachten met spanning af hoe de honing uit de Tuinfabriek zal smaken.

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek